2021-2022 EĞİTİM BURSU

Coğrafi Yapı

Yeri ve Sınırları

Posof, Türkiye’nin kuzeydogu kösesinde yer alan, Ardahan iline bagli bir ilçedir. Güneyinde Damal, batisinda Savsat ilçeleri bulunmaktadir. Posof, kuzey ve kuzeybatida Acaristan (Acara), doguda da Ahiska (Gürcistan) ile sinirdir. Posof’un deniz seviyesinden yüksekligi 1583 metre, yüzölçümü 606 km’dir.

Posof ilçesi ,Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan Ardahan İli’ne bağlıdır.Toprakları batıda Gürcistan Cumhuriyeti’ne bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti,güney batıdan Artvin İli Şavşat İlçesi,güney doğudan Ardahan İli Damal İlçesi, doğu ve kuzeyden Gürcistan’la çevrilidir.

Gürcistan’la sınırlarımızın uzunluğu 77 km’  dir. Posof 42 derece 30 dakika kuzey enlemleri ile 42 derece 43 dakika doğu boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1583 metre olup 606 km2’ lik yüzölçüme  sahiptir.  Etrafı yer yer yükseklikleri 3000 metreyi aşan yüksek dağlarla çevrili olan ilçenin orta kesimleri bu dağlardan inen akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmıştır.Doğu-batı istikametinde devam eden bu vadinin rakımı 1200 metreye kadar inmektedir.

Türkiye geneline göre yüksek olan bu yöre bir ölçüde Karadeniz ikliminden etkilenmektedir.Böylece çöküntü alanında ve vadi tabanında yer alan küçük tarım alanları iklimin sert etkilerinden korunabilmektedir.İklimin nispeten ılıman olması nedeniyle gür bir bitki örtüsüne sahiptir.Yağışların da bol olması nedeniyle yılın büyük bölümünde  bitki örtüsü yeşilliğini muhafaza eder.İlçe doğal orman alanı içerisinde yer alır.Bu ormanları meşe,çam,köknar,ladin,huş, kara ağaç ve yabani fındık oluşturur.

İlçemizin güneyinde Ulgar (Ilgar) dağı,güney batısında Arsiyan ve Cin Dağları yer yer yükseklikleri 3000 metreyi geçen dağlardır.Kaynağını bu dağlardan alan Posof çayı ilçenin en önemli akarsuyudur.Batı-doğu istikametinde akmaya devam eden Posof çayı Gürcistan Cumhuriyeti ile sınır çizdikten sonra Gürcistan topraklarına girer.Gürcistan topraklarında Kura nehriyle birleştikten sonra Hazar Denizi’ne dökülür.İlçemizde irili ufaklı bir çok göl bulunmaktadır.Bu göllerden Alabalık Gölü’nde, isminden de anlaşılacağı gibi alabalık üretilmektedir.

İKLİM :

Posof’ ta Karadeniz ikliminin sert şekli hüküm sürer.Bölge adeta karasal iklimle Karadeniz ikliminin geçiş bölgesidir.Bu iklimin en belirgin özelliği bol yağışlı oluşudur.Bölge  her mevsim bol yağış alır.Altı ay süren kış mevsimi boyunca bol kar yağar.Buna rağmen karlı ve donlu geçen gün sayısı diğer ilçelerden daha azdır.İlkbahar ve sonbaharda  bol yağmur yağar.Yıllık ortalama sıcaklığın 6.8 santigrat derece  olduğu ilçemizde yazın dağlardan esen rüzgarlar nedeniyle yazları bir ilkbahar serinliğindedir.Uygun iklim koşulları nedeniyle arazinin yüksek kısımları gür otlu meralar ve yaylalarla kaplıdır.Diğer kısımlar ise ormanlık ve çalılıklarla örtülüdür.

Önceki: Tarihçesi
Sonraki: Nüfus Durumu