2021-2022 EĞİTİM BURSU

Eğitim ve Kültür

EĞİTİM VE KÜLTÜR

Posof halkı, eğitime büyük önem verir. Okuma yazma oranıyla okumuş yetişmiş insan sayısının, Türkiye ortalaması üzerinde olduğu söylenebilir. Gerek imparatorluk devrinde, gerekse cumhuriyet devrinde, merkez şehirlere uzak olmasına rağmen, Posof’tan birçok okumuş insanin çıkması dikkat çekicidir. Eskiden her köyde mutlaka okuyan, eli kalem tutan ve Köroglu, Asli ile Kerem vs. gibi şifahî edebiyat verimlerini bilen birçok insan yetişmiştir. Günümüzde yurdun her yanında bilim ve idarî kadrolarda Posoflulara rastlamak mümkündür.

Ilçemizde okul öncesi egitim kurumu 1 adet vardir. 2007-2008 ögretim yili itibariyla merkez Posof Anaokulu müstakil olarak egitim-ögretime açilmistir. Ancak daha önce açik olan Asikzülali, Süngülü, Balgöze, Baykent ve Çambeli Ilkögretim Okullari bünyesinde anasiniflari egitim ögretime ögrenci yeter sayisi saglanamadigi 2007-2008 ögretim yili basinda devam edememisler. 2007 Ekim ayinda yeniden bir arastirma yapilmis ve Süngülü, Balgöze ve Derindere köylerinde anasinifina devam edebilecek 10'un üzerinde ögrenci tespit edilmis ve ögretmen talebinde bulunulmustur. Bu okullarda 1 kadrolu, 2 sözlesmeli ve 1 usta öğretici olmak üzere 4 ögretmen görev yapmaktadir.

Bütün köylerimizde okullarımız mevcut olup, göç nedeniyle bazı köylerimizde öğrenci azlığından dolayı okullarımız kapatılmıştır.

Bu gün itibariyle Ilçe Merkezinde 1 Yatili Ilkögretim Bölge Okulu, Köylerde 18 tane olmak üzere 19 Ilkögretim okulunda egitim-ögretim yapilmaktadir. Bu okullardan 6' si 8 sinifli, diger 13'ü ise 5 sinifli olarak egitim vermektedir. Bu okullarimizda 75 derslik mevcuttur.

2007-2008 egitim- ögretim yilinda bu okullarimizin 1.kademesinde 310'si erkek, 307'i kiz olmak üzere 617 , 2.kademesinde 263'ü erkek, 269'ü kiz olmak üzere 532 , toplamda 1149 ögrenci ögrenim görmektedir. Okullarimizda kadrolu 39 sinif ögretmeni, 76 brans ögretmeni; toplamda 116 ögretmen görev yapmaktadir.

8 yıllık zorunlu İlköğretim uygulaması ile belirlenen 5 Merkez İlköğretim okuluna, 34 yerleşim biriminden,  26 araçla 398 öğrenci taşınmaktadır.

İlçemizde Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait öğrenci yurdu 49 yıllığına milli eğitim müdürlüğüne tahsisi yapılmış ve Merkez Halitpaşa Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna pansiyon olarak bağlanmıştır. Pansiyonumuz 128 kapasiteli olup, halen bu pansiyonda 54 kız, 56 erkek olmak üzere 110 öğrenci barınmaktadır.

2007 OKS sınavında ilçemizden 116 öğrenci sınava girmiş 69 başarılı olmuş, 29 öğrenci değişik okullara yerleştirilmiştir.

Ilçemizde 1 Genel (pansiyonlu) Lise vardir. Bu okulda 2007-2008 ögretim yilinda 291 ögrenci ögrenim görmekte, 18 Ögretmen görev yapmaktadir. Okulumuzda 10 derslik, kütüphane, laboratuar,BTS ve kapali spor salonu mevcuttur.

2007 ÖSS sinavinda 43 ögrencimiz basarili olmus, bunlardan 20 ögrencimiz tercihte bulunmus, 3 ögrencimiz lisans, 1 ögrencimiz ön lisans düzeyinde okullara yerlestirilmistir. Bu okulumuzda 64 kiz,75 erkek toplam 139 ögrencimiz yatili, 2 ögrencimiz de burslu okumaktadir.

Müdürlügümüze ait sosyal tesis olarak Ilçe Merkezinde bir Ögretmenevi ve Aksam Sanat Okulumuz mevcuttur. Ögretmenevi 16 yatak kapasiteli Lokal, internet Cafe ve Fitness salonundan mütesekkildir. Tekel Genel Müdürlügünden Bakanligimiza devredilmistir. Oturma salonumuzun bir bölümü Kahvalti salonu olarak kullanilmaya baslamistir. Ilçe için ihtiyaca cevap verecek durumdadir. Burada 1 Müdür , 1 Müdür Yard. ve 4 de asgari ücretle çalisan sözlesmeli personel görev yapmaktadir.
            İlçe Merkezinde 4 adet AB Hibe Projesi kapsamında öğretmen lojmanları bulunmaktadır

Ilçemizde köy ilkögretim okullari hariç Milli Egitim Müdürlügü de dahil olmak üzere Ilçe merkezinde Ögretmen lojmanlari bulunmamaktadir. Ancak 2007 sonuna kadar devredilecek olan, halen yapimi devam eden 8 bekar odasi, 2 çocuksuz aile tipi oda, 2 de daire seklinde AB Hibe lojmanlari bulunmaktadir.

İlçemizde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 2007 -2008 öğretim yılında değişik dallarda 23 tane kurs açılmıştır. Bunlar 1 Okuma-Yazma, 7 Mesleki Teknik kurs, 5 Sosyal- Kültürel kurs, 10 Sınavlara Hazırlık kursu olmak üzere toplam 23 tane kurs düzenlenmiştir. Bu kurslara 227 kadın, 224 erkek olmak üzere toplam 451 kişi katılmıştır.

Kültürel faaliyetler Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Halk Kütüphane Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. İlçemizde Halk Kütüphanesi 19.10.1964 tarihinde kaymakamlık ve Belediye Başkanlığının işbirliği ile hizmete açılmıştır. İlçemizde yeni açılan kütüphane binası mevcut olup, bu binada çocuk kütüphanesi ve halk kütüphanesi olmak üzere hizmet vermektedir. Kütüphanelerimizde MAYIS –2008 itibariyle 13.600 adet kitap bulunmakta olup, kütüphanelerimizden ARALIK 2007 itibariyle 11.230 kişinin,  faydalandığı tespit edilmiştir. Kütüphanemize düzenli olarak 5 adet süreli yayın gelmektedir.

İlçemizde 1 adet Posof Sınır Gazetesi adı altında haftalık yerel gazete çıkmaktadır.

İlçemiz halkı spora meraklıdır.İlçe merkezimizde Posof Lisesine ait 2007 Baharında hizmete açılan Kapalı Spor Salonu bulunmaktadır.Ayrıca 2007-2008 Eğitim- Öğretim yılında İlçemizde Kros, Badminton, Masa tenisi, Voleybol ve Satranç turnuvaları düzenlenmiştir.

Futbol sahası yapımı için gerekli yer temin edilmiş olup, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü adına tahsisine müteakip inşaatı Hizmet birliğince gerçekleştirilecektir. İlçemizde her yıl Kaymakamlık kupası adı altında futbol ve voleybol turnuvaları düzenlenmekte, bu turnuvalara köylerimiz karma takımlarla katılmaktadırlar.

İlçemizde Posof Spor Kulübü adı altında 1987 yılında kurulan bir spor kulübü bulunmaktadır.

İlçemizde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı şenlik ve panayır havası içerisinde kutlanır. Bunun yanı sıra seyran denilen kuşaktan kuşağa yaşayan geleneksel halk şenlikleri yapılır.

Önceki: Ekonomik Durum
Sonraki: Sosyal Yapı